Tashina Red Hawk, Miss Indian World 2022-23, komt naar de Western Experience


 Image
 Image

 

 

 

Goodwill Ambassadeur voor Native American cultuur en tradities spreekt en danst in Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch op 28 en 29 januari 2023.

Voor het eerst komt de regerend Miss Indian World naar Nederland. Tashina Red Hawk werd in april vorig jaar verkozen en komt nu exclusief naar de Western Experience om bezoekers kennis te laten maken met de verschillende onderdelen van de indiaanse Pow Wows.

Tashina Red Hawk is 18 jaar oud, Sicangu Lakota en leeft op de Rosebud Sioux Tribal Reservation in Rosebud, South Dakota. Tashina is een sterke jonge vrouw die een bijzonder verhaal te vertellen heeft. Zelf zegt zij met overtuiging: “Ik ben trots om dit jaar Miss Indian World 2022-23 te mogen zijn en wil ik deze mogelijkheid gebruiken om cultuurbehoud, identiteit en onderwijs te promoten. Om onze Naties sterker te ontwikkelen, moeten we kennis hebben van beide werelden en een brug van eenwording bouwen.”

“Ik hou van de Lakota manier van leven en koester die. Ons volk is gedurende vele jaren vervolgd en van hun waardigheid en trots beroofd. Maar dit is de 21e eeuw en ik ben de dochter en kleindochter van grote leiders en sterke vrouwen die me kracht en doorzettingsvermogen hebben nagelaten.”

De Miss Indian World-verkiezing is de grootste en meest prestigieuze culturele titel voor jonge inheemse vrouwen. De verkozen miss wordt een jaar lang een goodwill-ambassadeur voor alle autochtone volken uit Noord-Amerika en Canada (de First Nations). De deelnemers zijn tussen 18 en 25 jaar oud en moeten de kennis van de tradities, geschiedenis, voorouders en cultuur van hun stam tonen. De Miss Indian World-verkiezing vindt jaarlijks plaats in ’s werelds grootste Indiaanse traditionele bijeenkomst, de Gathering of Nations Pow Wow in Albuquerque, Nieuw-Mexico.

Meer Native American Cultuur op de Western Experience

Op de Western Experience wordt Tashina vergezeld door de Native American Dancers die in traditionele kledij de authentieke dansen van de First Nations laten zien. De voorstellingen van zang, dans en uitleg worden meerdere malen per dag gepresenteerd.

Rondom het cultuur theater staan verschillende stands met informatie en traditionele native arts & crafts. Ook kunnen bezoekers deelnemen aan een workshop sjamanistische drum of ontspannend klankbad (op aanmelding) en is de ‘voorleeshond’ er weer voor de kinderen. Voorlezen kan voor kinderen heel beangstigend zijn. Voorlezen aan de hond is anders, een hond oordeelt niet en luistert attent. Honden lachen niet om fouten en hebben veel begrip en geduld. Kinderen bouwen hierdoor vertrouwen op.

De Western Experience is één grote belevenis

Wat vind je nog meer op de 26e editie van de Western Experience? Op maar liefst 7000m2 vind je de grootste westernmarkt van Europa, een keur van country top artiesten op meerdere podia en real american food in foodstands en foodtrucks. Western Ambiance ten top en dat allemaal in Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch!

Daarnaast is één hal volledig gewijd aan het westernriding met shows én wedstrijden met veel prijzengeld! De topruiters van Nederland, België en Duitsland staan in de rij om aan deze wedstrijden mee te doen. Een greep uit de internationale bands: Ramblin’ Boots, Gone Country (Duitsland), Dixie Aces (aller-aller-allerlaatste reünie-optreden) en dé sensatie van de Tex-Mex muziek en gedoodverfde opvolger van Flaco Jiménez: Dwayne Verheyden (El Holandés). Dwayne woont en werkt in Amerika, maar komt speciaal voor de Western Experience weer even naar ‘huis’

 Image